Forside

Fra Den Fælleskommunale Rammearkitektur
Skift til: Navigation, Søgning

En rammearkitektur er de fælles rammer, vi sætter op for alle, der skal arbejde med kommunale processer og kommunal it. Det er populært sagt den spillebane og de spilleregler, der vil gælde for it til kommunerne fremover. Rammearkitekturen etableres som et fælles regelsæt for, at kommunerne kan opnå bedre, billigere, sammenhængende og forandringsrobuste it-systermer, leveret af et bredt udsnit af leverandører.

Kommunerne har mange forskellige leverandører med forskellige driftsmiljøer. Vi kan ikke, og vil ikke bygge alt forfra, men må tage hensyn til de systemer og miljøer, der allerede findes. Den realiserede rammearkitektur skal derfor kunne fungere i en verden af f.eks. standardløsninger, ældre mainframe-baserede systemer og internt udviklede enkeltkommunale løsninger.

Rammearkitekturen vil opdeler den kommunale forretning i en række ”byggeblokke”, hvor den enkelte byggeblok er defineret ud fra et centralt forretningsobjekt. Denne byggeblok har ansvaret for og løser alle opgaver relateret til dette specifikke forretningsobjekt.

Når vi taler om arkitektur skelner vi mellem den logiske og den fysiske. Kort sagt indeholder den logiske en generel beskrivelse, mens den fysisk konkretiseres i forhold til en anvendelse.